A LA BIG BOM BAND

A LA BIG BOM BAND neix l’any 1999 arrel d’una assignatura de l’escola Municipal de Música "Cal Moliner” de Sallent, sota la direcció del mestre Josep F. Balasch amb l’objectiu de donar resposta a totes aquelles inquietuds jazzístiques que s’estaven generant en aquell moment. Per tant, aquesta formació pretenia donar cabuda a alumnes i exalumnes de l’escola, mantenint així una estreta vinculació amb el centre docent.

Després d’uns anys de realitzar molta feina a l’ombra i de molts canvis a la formació, es decideix estabilitzar i consolidar el conjunt. D’aquesta manera, A LA BIG BOM BAND s’obre camí més enllà del poble de Sallent, sent així una proposta sòlida pels programadors dels petits locals de la zona com la Font del Balç (Casserres) o el Cafè-Teatre Voilà (Manresa), incentivant el panorama jazzístic català amb un nou i variat repertori a cavall del swing i la música llatina.

Precisament, l’any 2009, en una d’aquestes actuacions la formació entra en contacte amb l’Arnoldo Moreno catedràtic de la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena (Àustria), i és ell qui ofereix la possibilitat de realitzar una sèrie de concerts i workshops a Àustria i Croàcia, concretament a Kapfenberg, Graz i Zagreb. En el transcurs d’aquest viatge, és quan la formació coneix i treballa conjuntament amb la reconeguda big band HGM JAZZ ORKESTAR ZAGREB i el seu director Sigi Feigl.

A l’estiu del 2010, la Big Band participa en els prestigiosos Tallers Internacionals d’Avinyó, en els quals treballa el que seria el seu primer disc de la mà del trompetista, compositor i arranjador novaiorquès Michael P. Mossman. El disc, que porta per nom A la Big Bom Band, surt a la venda el 2011 i després de diversos concerts de presentació, el punt àlgid arriba quan, convidats per la HGM Jazz Orkestar Zagreb, sorgeix la possibilitat d’actuar en el Festival Internacional de Jazz de la turística localitat de Groznjan (Croàcia). És en aquest festival quan A LA BIG BOM BAND fa un salt notablement qualitatiu gràcies als diferents seminaris instrumentals que es van dur a terme durant l’estada i a la co-direcció de la formació per part del director de la HGM Sigi Feigl. Totes les hores de feina intensa i dedicació van donar el seu resultat en un gran concert final, acompanyats de la col·laboració de músics de renom internacional com el saxofonista austríac Charlie Miklin i el trombonista de Puerto Rico Luis Diego Bonilla.

Tornant de l’estada a Croàcia, aquesta jove big band es planteja el repte de crear un espectacle adreçat al públic infantil, Libumba. Aquest projecte aglutinava diverses vessants artístiques com la música, la dansa i el teatre. La idea original, el guió i algunes de les músiques van ser creades per A LA BIG BOM BAND. Libumba tenia com a objectiu principal cridar l’atenció dels més petits i endinsar-los al món de les big bands a través d’un conte interactiu i pedagògic.
 
Un cop finalitzada l’estada a Croàcia es van veure prou capacitats per començar una nova etapa a la primera línia del jazz català. A LA BIG BOM BAND veu en la Nova Jazz Cava de Terrassa un dels millors escenaris per tal de promocionar-se i donar-se a conèixer. És per això, que realitza un dels seus primers grans concerts dins el panorama català que li servirà de trampolí per ser contemplats com una proposta sòlida dins el 31è Festival Internacional de Jazz de Terrassa. Creant així un nou repertori conjuntament amb el trompetista valencià David Pastor. D’aquesta manera, s’estableix un vincle molt proper amb ell que culminarà amb l’enregistrament conjunt del segon disc de la formació que pren com a títol el nom d’un dels temes del propi trompetista Faves Contades (2012). Cal destacar que dos dels temes enregistrats estan arranjats per l’ocasió pel trombonista, compositor i arranjador Sergi Vergés i que el disc es va presentar en diversos escenaris de gran volada com per exemple, a la Nova Jazz cava de Terrassa, al Teatre Kursaal de Manresa i al Jamboree Jazz Club de Barcelona sota una gran expectació mediàtica.

MADE IN CAT

Ara, la Big Band acaba d’enregistrar un nou projecte en el qual hi ha estat treballant des de fa més d’un any, i que té com a objectiu portar la música d’autors catalans fora de les nostres fronteres. És per això que han enregistrat un CD amb composicions i arranjaments realitzats per músics tan reconeguts com Joan Monné, Lluís Vergés, Manel Camp, Pepe Balasch, Vicens Martin, David Pastor, Francesc Gener i Lluís Vidal. La intenció és donar a conèixer aquests autors i la seva música fora de les nostres fronteres. Aquest disc porta per títol "Made in Cat".

COL·LABORACIONS

A la Big Bom Band ha col·laborat, en els últims anys, amb alguns dels músics més destacats d’arreu dels quals en podem destacar:

 • Michael Philip Mossman: Famós trompetista nova-yorquí, amb qui van compartir una estada als Tallers Musicals d'Avinyó.

 • Sigi Feigl: Saxofonista i director austríac amb qui van dur a terme tallers de big band a Kapfenberg (Àustria) l'any 2010, i a Groznjan (Croàcia), l'últim dins del festival de jazz de Groznjan.

 • Luís Bonilla: Trombonista californià. Col·laboració dins del festival de jazz de Groznjan (Croàcia)

 • Charlie Miklin: Col·laboracions dins del Festival de Jazz de Groznjan.

 • David Pastor: Trompetista valencià. Dins del 31è festival de Jazz de Terrassa, Kursaal de Manresa, Jamboree Jazz Club de Barcelona, Nova Jazz Cava de Terrassa i en els discos de "Fabes Contades" i "Made in Cat".

 • Vicens Martín: Guitarrista català, amb qui comparteixen els assajos i l’enregistrament de "Made in Cat".

 • Lluis Vergés, Joan Monné, Francesc Gener, Jaume Badrenas, Xavier Figuerola: Enregistrament "Made in Cat".                                                             
 • Manel Camppianista i compositor català, amb qui actuen en directe als concerts de presentació de "Made in Cat" al Kursaal de Manresa i al Jamboree de Barcelona al 2015.

 • També ha col·laborat en projectes influenciats per altres estils, destacant la col·laboració amb el conegut conjunt de rumba i fusió Sherpah, a la presentació del seu nou disc "Camino" (Sala Stroika, Manresa).

  CONCERTS DESTACATS


  Kapfenberg (Àustria, 2010) 

  Font del Balç (Berguedana de Jazz, 2011)

  Festival de Jazz de Groznjan(Croàcia, 2011)

  Sala Stroika (Manresa, 2011)

  Nova Jazz Cava de Terrassa (2011 i 2012)

  31è Festival de Jazz de Terrassa amb David Pastor (2012)

  Kursaal de Manresa amb David Pastor (2013)

  Jamboree Jazz Club de Barcelona (2013) 

  Kursaal (Manresa, 18 de gener 2015)

  Jamboree Jazz Club (Barcelona, 3 de març 2015) 

  Nova Jazz Cava (Terrassa, 11 d'abril de 2015)